Вход

SFbBox by psd to html

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) е тест, който всеки човек трябва да си направи поне веднъж, независимо от това, че е напълно здрав. Сърцето е с „електрическо запалване, подобно на двигателите на колите”. Само че токовете, които активират сърцето са много слаби и се наричат биотокове. Електрокардиографът регистрира тези биотокове, усилва ги сто пъти и ги рисува върху хартия - това е електрокардиограмата. Периферните мускули също имат електрическа активност, която може да смути ЕКГ-мата и затова при правенето й изследваният трябва да лежи спо-койно.
Има състояния при които човек е напълно здрав, но електрокардиограмата му е различна от тази на другите хора. Така е например при синдром на ранна реполяризация - тези хора са здрави, но електрокардиограмата им е постоянно както при начален инфаркт. Ако тези хора, не-зависимо че нямат оплаквания, си направят профилактично ЕКГ-ма, това се разбира и по-късно не стават грешки. Ако те обаче си правят ЕКГ-ма по повод на някаква гръдна болка - например от шипове, и тогава за пръв път им се прави ЕКГ, най-вероятно ще се реши че са с инфаркт и „ще отнесат” едно лечение за него.
  Съществуват и вродени заболявания на проводните пътища за биотоковете в сърцето. Тези вродени болести могат да бъдат открити само ако съответният човек си направи ЕКГ, желателно още когато те не са му причинили никакви проблеми.
  Поради това е добре всеки човек да си направи ЕКГ поне веднъж в живота и да запази тази електрокардиограма у дома за сравнение при нужда. Когато един ден има някакви оплаквания, му се прави нова ЕКГ-ма, която се сравнява със старата. Ако двете кардиограми са ед-накви е по-малко вероятно причината за новопоявилите се оплаквания да е сърдечна. Ако обаче кардиограмата при оплакванията се различава значимо от изходната, профилактично направена ЕКГ-ма, то пациентът е за постъпване в кардиология.


Задължителните медицински прегледи за жените във всяка възраст

Уважааеми посетители и посетителки на нашия сайт, ако знаете кои прегледи са най-необходими в съответната възраст, това със сигурност ще ви помогне да останете здрави много след 50-те. Медицински център Хармония ООД ви предлага списък с неща, на които е уместно да обръщаме внимание от медицинска гледна точка през годините в зависимост от възрастовата група.


Годишни профилактични прегледи


Започвайки от 20-те си години, жените (а и не само те) трябва всяка година редовно да преминават профилактични прегледи, включващи проверка на теглото, височината, кръвното налягане, електрокардиограма, както и проверка на тялото за рак на кожата. тези прегледи са идеална възможност също да се консултирате с личния си лекар, ако има нещо, което Ви притеснява по отношение на здравето Ви.


Гинекологични прегледи и цитонамазка


Жените над 20 години, както и тези, които имат активен сексуален живот, трябва редовно да правят изследване на цитонамазка, заради риска от рак на шийката на матката. Ако предишните Ви тестове са били в норма и при вас няма рискови фактори, като например различни партньори, ПАП тест може да се прави веднъж на 2-3 години.

 

Изследване на гърдите


Не става въпрос само за мамография - жените трябва всеки месец да проверяват сами гърдите си пред огледалото и чрез опипване за евентуални промени: във формата, големината, цвета, за отделяне на течност от зърната, за появата на "бучки". Веднъж годишно обаче е задължително изследването да се направи от лекар.

 

Жената на 20

Болести, предавани по полов път


На дамите в тази възраст, които са сексуално активни, се препоръчва редовно да се изследват за хламидия, СПИН, гонорея и сифилис. Специално на жените между 9 и 26 годишна възраст се препоръчва да направят ваксина срещу човешкия папилома-вирус.


Холестерол

Нашите специалисти препоръчват на жените, навършили 20 години, да проверяват нивата на холестерола си веднъж на всеки 3-5 години.

 

Начин на живот

Разбира се, това не е медицинско изследване, но е важна индикация за здравословното състояние на младата дама. Тук отговорността пада в по-голяма степен върху лекаря, който трябва да се интересува от начина Ви на живот - употребявате ли алкохол, цигари, наркотици, правите ли безопасен секс или пренебрегвате сигурността, пък дори слагате ли си колана, когато шофирате.


Жената на 30

Контрацепция

Много жени днес раждат първото си дете около тази възраст. Същевременно друга голяма част от дамите вече имат дете или деца и това, което търсят, е надеждна и безопасна контрацепция.
Ето защо е много важно да се консултирате с лекаря си за това, като му дадете цялата необходима информация, за да бъде избрано най-доброто средство за Вас. Един от основните фактори в случая е дали пушите, тъй като пушачките са изложени на по-голям риск от образуване на тромби, ако приемат противозачатъчни таблетки.
Мамографии
Обикновено мамографията не се препоръчва до 40-те, но ако в семейството ви има случай на рак на гърдата, по-добре започнете да ги правите още от 30-годишна възраст.


Жената на 40

Мамография

Между 40 и 50 години, жената трябва да прави това изследване на всеки две години, препоръчват лекарите.
Изследване плътността на костите
Особено ако менопаузата е настъпила по-рано, жените трябва да правят това изследване, тъй като намалените нива на естрогена се отразяват на плътността на костите.
Холестерол
На 40 години трябва да започнете да проверявате нивата на холестерола поне веднъж годишно.
Теглото
Метаболизмът започва да се забавя при жените около 40-тата година, което улеснява натрупването на излишни килограми. Постарайте се да поддържате в здравословните граници Индекса на телесната маса.


Жената на 50

Колоноскопия (изследване на участък от дебелото черво с дължина до 1 метър за наличие на ракови клетки и образувания).

Нашите специалисти препоръчват да се прави на всеки 3-5 години, започвайки от 50-та година.
Изследване плътността на костите
На тази възраст е абсолютно задължително. Ако показателите са нормални, тестовете се правят на всеки пет години, но ако не са в норма, трябва да се проверявате на всеки две години. Така ви съветваме ние. Вие, разбира се, решавате.
Мамографии
От тази възраст нататък мамографиите следва да се правят ежегодно.
ПАП тест
Жените, навършили 50, трябва всяка година да минават гинекологичен преглед и да изследват цитонамазка.