Скъпи пациенти ! Може да се чувствате спокойни при нас. Нашият екип е взел всички мерки за дезинфекция и проветряване. Скъпи пациенти ! Може да се чувствате спокойни при нас. Нашият екип е взел всички мерки за дезинфекция и проветряване.   

Специални предложения с ваучери

Кинезитерапия - ефективен подход при лечение на мускулно-скелетни проблеми.

Кинезитерапията е съвременен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб, ставите, мускулите и сухожилията.

Кинезитерапията е физическо лечение, използвано предимно от физиотерапевти за лечението на мускулно-скелетна болка, физически увреждания и инвалидност. Този тип терапия най-често използва манипулация на мускулите, мобилизация и манипулация на ставите.

Мануална терапия


Видове Кинезитерапия

Трите основни вида Кинезитерапия са манипулация, мобилизация и специализиран масаж.

=> Манипулацията (трябва да се употребява само от специалисти) е сръчното рязко завъртане, отвесно или разбъркващо въвеждане на сила отвън към скелетно-опорния апарат (ставите), при което може ясно да се чуват звуци на изпукване (при изпускане на съдържащия се в кухините на ставите газ).

=> От друга страна мобилизацията при кинезитерапията е по-бавен и последователно контролиран процес на ставно разтягане, което има за цел да подобри биомеханичната еластичност.

=> Масажът при кинезитерапевт е повторителен натиск и разтриване по тялото, който подобрява кръвообращението.

 

Кинезитерапията е област от медицината, която се занимава с лечение на

мануална терапия
Техника при ограничение и болка в глезенна става
мануална терапия
Техника при ограничение и болка в колянна става
мануална терапия
Техника при ограничение и болка в раменната става
мануална терапия
Техника при ограничение и болка във врата

проблеми на опорно-двигателния апарат и произтичащите от него патологии на периферната нервна система, каквито са болките във врата и кръста, също така ставните проблеми и травмите на крайниците, от които са провокирани болките и ограниченията в ставите и мускулите и други. Мобилизационният натиск следва болезненото движение в гръбначния стълб. Очакваният ефект при правилно приложение е болката да изчезне или да намалее значително. Мануалните техники са подходящи и се прилагат в различни стави на човешкото тяло - пръстите на ръката, китка, лакът, раменна става.

При кинезитерапията тялото е в облекчена изходна позиция и обикновено без активни движения. При прилагането на техниките всеки физиотерапевт е длъжен да се съобразява внимателно със състоянието на пациента и с основните противопоказания за приложението на кинезитерапия.


Кинезитерапията е подходяща за почти всички пациенти, независимо от възрастта,  включително бременни жени и хора с хронични заболявания.
Противопоказания за прилагането на този тип кинезитерапия са  туморни процеси в гръбначния стълб, костите и др.


Основно правило при кинезитерапията е да не се предизвиква болка при прилагането на техниките, независимо къде се прилагат дали по гръбначен стълб или други стави на опорно-двигателния апарат (раменна, колянна, тазобедрена стави).

Мануална терапия

Преди да започната самите процедури по кинезитерапия, физиотерапевтът оглежда и изследва ставата или гръбначния стълб, за да установи има ли някакъв двигателен дефицит (невъзможност да се извършва определено движение) или болка. В зависимост от проблема и общото състояние на пациента, физиотерапевтът преценява точно коя от техниките е най-подходяща и съставя план на лечението.

мануална терапия на коляно


По време на процедурите по кинезитерапия опитният физиотерапевт извършва подходящите плъзгащи движения в даден сегмент на гръбначния стълб или периферна става, като се следи движението да не причинява болка на пациента. Болковият симптом е индикация, че физиотерапевтът не е намерил правилния план на лечение, правилния вид техника, точния сегмент на гръбначния стълб или че техниките не са подходящи за този проблем.

Заповядайте в Медицински център ХАРМОНИЯ при опитен кинезитерапевт (физиотерапевт) за качествена кинезитерапия.