Вход

SFbBox by psd to html

Какво представлява методът „кинезиотейпинг”?

Методът „кинезиотейпинг” е измислен и развит от японеца д-р Кензо Касе

кинезиотейпинг
Приложение при травми и кръвонасядания
кинезиотейпинг
Приложение при болки по гръбначния стълб
кинезиотейпинг
Приложение при оток в колянна става
кинезиотейпинг
Приложение при болки в раменната става
кинезиотейпинг
Приложение при болки в раменната става

преди повече от 30-35 години, но у нас е популярен и се прилага едва през последните няколко години от кинезитерапевти. Кинезиотейпингът получава първо международно признание на Летните Олимпийски Игри в Сеул през 1988г., където отборът по волейбол на Япония изненадал всички зрители, треньори и състезатели на другите отбори с това, че всички контузени волейболисти, които излизали от терена били „облепвани” и „пристягани” с „някакви ленти” и след това се връщали напълно успешно в игра. Всъщност това са били еластичните кинезиотейпове и кинезиотейпинг метода.
Методът добива популярност в други части на света  през  90-те години на 20-ти век. Намира приложение много често при спортисти, но и при обикновени хора с травми и други проблеми на мускулно-скелетната система.
В глобален аспект над 85% от приложението на кинезиотейпинга е при хора, които не са активни спортисти. Хората по света използват метода, заради възможността да лекуват своите травми и други проблеми без да ограничават ежедневната си дейност, работа, учение и т.н..
Чрез метода се подпомага проблемна част на тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез поставяне на еластичен тейп (самозалепваща се памучна лента) върху кожата. Получаването на благоприятни резултати от лечението с кинезиотейпинг зависи от два много важни фактора.
На първо място от правилната оценка на състоянието на пациента, което да позволява поставянето на тейп на подходящо място върху кожата, а на второ - от  поставянето на тейпа. Изключително важно е кинезитерапевтът да подбере подходящото място за залепяне на лентата.
Еластичният тейп, който се поставя върху кожата представлява памучна лента, която от едната страна се залепва върху кожата. Лентата не съдържа абсолютно никакви лекарствени съставки и гелове, което преви методът приложим почти при всички пациенти.  Кинезиотейпингът в съчетание с други средства и методи на лечение постига ефективни резултати при лечение на мускулно-скелетни нарушения.