Скъпи пациенти ! Може да се чувствате спокойни при нас. Нашият екип е взел всички мерки за дезинфекция и проветряване. Скъпи пациенти ! Може да се чувствате спокойни при нас. Нашият екип е взел всички мерки за дезинфекция и проветряване.   

Специални предложения с ваучери

Какво представлява Ендокринологията?

Ендокринология (от гръцки език. endon - отвътре, krino - разпределят и logos -, e наука за структурата и функцията на ендокринните жлези (жлезите с вътрешна секреция), които произвеждат продуктите им (хормони), начините на тяхното формиране и въздействие върху организма на животните и човека, както и на заболявания, причинени от нарушената функция на тези жлези или действия на тези хормони.
Ендокринологията също така е и медицинска специалност, която изучава жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм, заболяванията свързани с тях и методите за диагностиката и лечението им, а лекарят се казва Ендокринолог.

Съвременната ендокринология

Началото на съвременната ендокринология е 1848 година, когато британският лекар Томас Адисон започва изследванията на ужасна болест, която се характеризира с увеличение на мускулната слабост, умора, изтощение и завършва със смъртта на пациента. По време на аутопсията Адисън обръща внимание на нарушаването на кората на надбъбречната жлеза. През 1856, Чарлз Браун-Секар предположил, че надбъбречните жлези, а също така не е изключено и други жлези да произвеждат и доставят в кръвта специфични вещества, които да регулират нормалното функциониране на организма. Допълнителни изследвания потвърдили тази хипотеза. През 1905 г. британските физиолози Уилям Бейлис и Ернест Старлинг въвеждат за първи път думата на "хормон”.

 

Ехографски преглед на щитовидна жлеза от лекар Ендокринолог: безвреден и много информативен

Ендокринната система има следните функции:

=> Участва в хуморалната (химическа) регулация на функциите на тялото и координира всички органи и системи;

=> Поддържа хомеостазата на организма при променящите се условия на околната среда;

=> Заедно с нервната и имунната системи участва в регулиране на:

- растежа и развитието на организма;

- репродуктивната функция и размножаването;

- участва в образуването, използването и съхранението на енергия;

=> Във взаимна връзка с нервната система на човека, хормоните участват в осигуряването на:

- емоционални реакции

- умствена дейност на човека.

- човешкото поведение

Като пример:  хипофизната жлеза контролира функцията на редица жлези с вътрешна секреция, а самата тя е под контрола на хипоталамуса (част от междинния мозък).

Заповядайте в Медицински център ХАРМОНИЯ на преглед и консултация с опитен лекар Ендокринолог.