Вход

SFbBox by psd to html

Какво е дерматологията?

Дерматологията е дял от медицината, която се занимава с откриването и лечението на всички проблеми по кожата, ноктите, косата и лигавици.
Специалността има медицински и хирургически аспекти. Дерматологът (Кожният лекар) лекува дерматологичните заболявания като екземи и кожни алергии, а козметичната дерматология се занимава с нейните козметични аспекти.

В българската система за медицинско образование "Кожни и венерически болести", "Дерматология", "Дерматовенерология", както "Дерматология и венерология", се използват като синоними за една и съща специалност, която изучава болестите на кожата и нейните придатъци, както и методите за тяхната диагноза, лечение и профилактика.

Дерматологията в България има големи традиции и постижения. България е една от първите балкански страни, която развива дерматологията като наука. За основоположник на специалността в страната се приема д-р Богомил Берон, който през 1922 създава първата клиника по кожни и венерически болести към Медицинския университет в София. Българските учени имат сериозен принос в изследването на проказата и кожната туберкулоза – едни от най-страшните заболявания по това време.

Лекарят, който се занимава с въпросите на Дерматология се нарича лекар Дерматолог (Кожен лекар).

Заповядайте в Медицински център Хармония на преглед и консултация на разумни цени с опитен Дерматолог.